Logo Voor Koekelare

De Buidel open tijdens bouwverlof

In de vorige legislatuur werd een bijkomende vleugel gerealiseerd die de capaciteit opdreef van 130 naar 180 kinderen. Er vonden in 2019 ook aanpassingswerken (extra toilet boven, dakvernieuwing, nieuwe verlichting, nieuwe keuken, extra personeelsruimte) in het huidige gebouw plaats om de werking nog te verbeteren. Op die manier hebben we een moderne en comfortabele opvang voor de komende jaren.

Het aantal kinderen in onze opvang blijft nog steeds verder stijgen. Ook de werkdruk bij het personeel neemt daardoor alsmaar toe wat resulteert in een opstapeling van overuren. Daardoor hebben we in 2019 besloten om het personeelsbestand met 2 extra begeleiders te verhogen (van 18 naar 20). Het is uitermate moeilijk om gekwalificeerde begeleiders te vinden waardoor we de 2 vacatures nog niet hebben kunnen invullen.

De vraag naar bijkomende opvang tijdens het bouwverlof leeft al jaren bij de bevolking. Dit was één van de verkiezingsthema’s bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Rekening houdende met bovenstaande problematiek (werkdruk bestaand personeel, opstapeling van overuren, moeilijkheid om openstaande vacatures ingevuld te krijgen) was het niet mogelijk om de Buidel op te houden tijdens het bouwverlof met eigen personeel. Het gemeentebestuur kiest daarvoor om dit uit te besteden aan een externe organisatie die gespecialiseerd is in kinderopvang, namelijk INFANO vzw.

Er wordt een vakantiewerking aangeboden voor kleuters van 2,5 jaar tot en met 4 jaar. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen desgewenst terecht op de speelpleinwerking. Voor elke leeftijdscategorie is er dus opvang voorzien tijdens het bouwverlof in Koekelare.

In de gemeenteraad van 16 december werd het reglement ter goedkeuring gebracht, waarbij een aantal voorwaarden werden bepaald om gebruik te maken van de opvang in De Buidel tijdens het bouwverlof:

• Minstens 1 ouder van het kind moet woonachtig zijn in Koekelare EN

• De beide ouders moeten kunnen aantonen dat zij gebruik maken van de opvang op momenten waarop zij moeten werken.

De ouderbijdrage bedraagt evenveel als tijdens andere periodes in het jaar, namelijk €11/dag. Het gemeentebestuur betaalt een werkingstoelage aan INFANO vzw ten bedrage van €6.088,78 en stelt de infrastructuur gratis ter beschikking.

Lees meer.

Deel dit artikel